





Lies van Huet. Ik ben keramiste sinds 1980. Door jarenlange ervaring en aanvullende cursussen heb ik veel kennis en vakmanschap opgebouwd. Ik leerde in binnen- en buitenland draaien met aardewerk-, steengoed- en porseleinklei o.a. bij Geert Schreuder, Douglas Phillips, Kees Hoogendam, Johan Broekema, Paulien Ploeger, Joop Crompvoets. Ook bekwaamde ik mij in handvormen en Raku, een eeuwenoude Japanse baktechniek. Mijn atelier is in de voormalige gevangenis -inmiddels cultureel erfgoed- Blokhuispoort, in de hoofdstad van Friesland, tevens Culturele Hoofdstad 2018 van Europa, Leeuwarden. Ik beschik daar over een ruime en lichte werk- en cursusruimte. Vele opdrachtgevers weten inmiddels hun weg naar Lies Keramiek te vinden. Zij staat open voor de ontwikkeling van innovatieve producten en samenwerkingen.
Kunst, Toegepaste kunst, Gebruiksvoorwerpen van keramiek. Ik maak zowel kunstvoorwerpen, toegepaste kunst als gebruikskunstvoorwerpen van steengoed, porselein en raku.De gebruiksvoorwerpen zijn uniek omdat ik er steeds weer naar streef om aan elk voorwerp een persoonlijk tintje mee te geven. Bij de kunstvoorwerpen laat ik mij inspireren door mijn emoties en de sociale context waarin ik leef. Ook maak ik werk in opdracht. Hierbij ga ik samen met de opdrachtgever aan het werk met een ontwerp. In 2018/2018 werkte ik mee aan het kunstwerk Us Heit onder de bezielende leiding van Eric van Hove uit Marokko en samen met kunstenaars over de hele wereld. Het staat na een tour door andere musea op dit moment in het Fries Museum in Leeuwarden. Mijn opleiding pedagogiek helpt bij het overbrengen van mijn enthousiasme en vakkennis op kleigebied; ik ben in het bezit van een onderwijsbevoegdheid. Het is mijn wens om de talenten bij mijn medewerkers, stagiaires en studenten op te zoeken. En samen met hen en telkens weer de naastliggende zone van de creatieve ontwikkeling aan te moedigen (Vigotsky). Sinds 2011 ben ik een officieel erkend leerbedrijf voor het mbo. Daartoe geef ik al jaren met enorm veel plezier cursussen en workshops. Ook de klei 3D printer is inmiddels en dankzij het Friesland College niet meer weg te denken in haar atelier. Welkom!
Annigje Smits – van der Veen rondde in 2013 haar studie Creatief Vakman aan het Friesland College af. Ze was de eerste student die afstudeerde met uitstroomprofiel keramiek. Tijdens deze studie is haar liefde voor keramiek ontstaan en liep ze om ervaring op te doen meerdere stages bij verschillende keramisten met ieder hun eigen expertise. Annigje is daarom heel allround opgeleid. Zo kan ze draaien, gipsen mallen maken, glazuren ontwikkelen en plateel schilderen. Toen ze in 2013 stage kwam lopen bij Lies voelde zich meteen helemaal thuis. Ook na haar studie bleef ze vanwege de fijne sfeer in het atelier en carrière mogelijkheden hangen en al gauw kreeg Annigje een vast contract aangeboden. Inmiddels werkt ze er al vijf jaar en is ze van alle markten thuis. In het atelier werkt ze mee in de productie, ze geeft cursussen keramiek voor beginners, workshops, kinderfeestjes en om zich te blijven ontwikkelen volgt ze zelf cursussen bij onder andere Joop Crompvoets, Trudy Otterspeer en Tineke van Gils.
Anne-Nynke Hoekstra studeerde in (2018) af als docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan de NHL Steden Hogeschool. Toen ze tijdens haar studie voor een minor naar Hong Kong reisde en tijdens een half jaar durende cursus keramiek in aanraking kwam met het draaien van eigen serviesgoed was ze verkocht. Ze wilde haar technieken verbeteren en kwam in 2014 in contact met Lies, bij wie ze een cursus keramiek ging volgen. Dat beviel aan beide kanten zo goed dat ze nooit meer is weggegaan. Sterker nog; Anne-Nynke geeft nu zelf cursussen aan volwassenen. Ook verzorgt ze kinderfeestjes, geeft ze les aan studenten van de opleiding Creatief Vakman van het Friesland College. Nynke: “Ik krijg bij Lies de kans om mij verder te verdiepen in alles wat bij het maken van keramiek en het werken in een groot atelier komt kijken. Voor mijn eigen werk ben ik het meest geïnspireerd in het maken van gebruiksgoed en daarom ga ik me de komende tijd nog meer focussen op het werken met porselein, steengoed en glazuren.”