En de publieksprijs winnaar Vredeman de Vriesprijs 2021 is….Lies van Huet

Omschrijving: Een bijzondere opdracht voor keramiste Lies van Huet om een servies te maken voor mensen met een eenhandige beperking. Het resultaat is een kombord, noppenbord en kom-moppenbord in een uitvoering die aansluit bij borden in een zelfde stijl. Aangepaste borden zijn wel verkrijgbaar, maar zijn doorgaans afwijkend in vorm en materiaal an het overige serviesgoed dat op tafel staat. Met deze functioneel ontworpen keramische borden is dat anders. Iedereen aan tafel heeft eenzelfde set serviesgoed, waarmee het servies verschillen wegneemt en inclusiviteit bevordert.

De Jury: ‘Dit ontwerp maakt de gedekte tafel tot een geheel, waarbij iemand met een beperking geen uitzondering vormt. Een mooie proeve van de meerwaarde van vakmanschap en een bijzonder voorbeeld hoe ambachtelijke kwaliteit ingezet wordt in een sociaal vraagstuk. Juist het handgemaakte karakter vormt een welkom tegengeluid in de vaak functionele klinische wereld van medische hulpmiddelen. Dit onderzoek in keramiek nodigt uit tot een verdere verbreding van het assortiment voor een ruimere toepassing.’

De jury bestond uit voorzitter Ann Maes (design consultant, curator), Lucas Verweij (directeur, recensent, kunsthistoricus), Dries van Wagenberg (curator, product ontwerper), Roelof Koster (grafisch ontwerper, adviseur) en Eileen Blackmore (concept developer). Zij kozen uit 24 inzendingen een shortlist en vervolgens de zes genomineerden.

In de Leeuwarder Courant: Met haar servies voor iemand met een eenhandige beperking heeft keramiste Lies van Huet de LC-publieksprijs gewonnen, bij de verkiezing van de Vredeman de Vriesprijs voor Vormgeving 2021. Van Huet kreeg 40% van ruim 2000 uitgebrachte stemmen, en won daarmee met overmacht.

De Vredemand de Vriesprijs voor Vormgeving is een prijs waar de samenwerking tussen opdrachtgever en ontwerper een belangrijke plaats inneemt. Daarnaast is de maatschappelijke relevantie van design van betekenis.

In opdracht van Johan Thijssen (Co-Act) ontwierp Lies van Huet een kombord, een noppenbord en een kom-moppenbord, die in vormgeving aansluit bij borden in dezelfde stijl. Doorgaans zijn aangepaste borden afwijkend in vorm en materiaal van het overige serviesgoed op tafel. Met deze functioneel ontworpen keramische borden is dat anders. Iedereen aan tafel heeft eenzelfde set.

 

Recent Posts
0

Start typing and press Enter to search