Tanjia de hipste vorm van slow-cooking

De Tanjia de hipste vorm van slowcooking!

Wat is een Tanjia?
Een Tanjia is een amfora (kruik pot) die wordt gebruikt als kookpot om stoofgerechten in te maken. Zowel de pot als het gerecht wat er in wordt gemaakt wordt Tanjia genoemd.

De pot gaat terug tot in de Romeinse tijd. Hij werd eerst gebruikt om olijfolie in te bewaren en te vervoeren. Maar in Marrakesh werd het uiteindelijk een kookpot, die voornamelijk werd gebruikt door werkende vrijgezelle mannen.

De mannen gingen naar de markt om een Tanjia te halen bij een van de kraampjes. Deze konden ze na gebruik weer terug brengen.​ Met de Tanjia gingen ze vervolgens langs andere kraampjes. De groenteman gaf de groenten en aardappelen, de slager deed er vlees in en de kruidenier voegde de specerijen er aan toe. Dan gingen ze met de tanjia naar de publieke oven, en gaven de Tanjia aan de meester van de oven. Deze grote hout gestookte ovens stonden vaak bij de hammams. De meester van de oven zette de Tanjia dan in de smeulende as en hield in de gaten welke Tanjia klaar was en welke van wie was. Zo werd de tanjia de hele dag of nacht gestoofd. En konden de mannen de Tanjia de volgende dag of in de avond weer ophalen om dan lekker met zijn allen op te eten.

Nu kun je deze Tanjia ook thuis in de oven gebruiken.

Het gebruik van de Tanjia

 

De Tanjia is gemakkelijk in gebruik en een prachtige pot om in de keuken te showen. Heb je geen zin of tijd om te koken, maar je wilt wel lekker eten, dan is de Tanjia ideaal. Je hoeft er alleen maar wat ingrediënten in te doen en een paar uur in de oven te zetten. Om vervolgens als de Tanjia klaar is te genieten van een heerlijk stoofgerecht.

De Tanjia is geschikt voor vlees, vis en vegetarische gerechten.

Om de Tanjia te gebruiken doe je van origine eerst olijfolie in de pot. Vervolgens doe je er vlees en/of groente in. Daarna specerijen, knoflook en ingemaakte citroen. En tot slot nog een scheutje water. Dan meng je de ingrediënten door elkaar en dek je de pot af.

Dit kan met een deksel, maar ook eventueel met aluminiumfolie of bakpapier, die je op de pot bevestigt door middel van een touwtje.
Je kunt hier kleine gaatjes in prikken zodat er stoom kan ontsnappen.
Na 4/5 uur op lage temperatuur in de oven is de Tanjia klaar. Je kunt ook de temperatuur op bijvoorbeeld 100graden zetten en de Tanjia ’s morgens als jij naar je werk gaat in de oven zetten. En wat fijn als je ’s avonds thuiskomt, je kunt meteen aan tafel. Eet smakelijk!

Waarom een Tanjia?

Een Tanjia is een gerecht én een kookpot waar nog niet veel mensen kennis mee hebben gemaakt, omdat hij eigenlijk alleen in Marrakesh wordt gebruikt.

Slow cooking maakt dat de producten beter hun smaak behouden. Door de manier van garen blijven ook alle voedingsstoffen in de pot. De sappen bijvoorbeeld van vlees gaan niet verloren en trekken volledig in het vlees. Gezond ook doordat het voedsel niet kapot gekookt of gebakken wordt.

De Tanjia is heel gemakkelijk in gebruik en een sieraad voor je keuken.

De vorm van de Tanjia is zo gemaakt dat de circulatie van stoom ideaal is en je gerechten heerlijk mals worden.

Je hoeft niet zoals je gewend bent bij een ander stoofgerecht, eerst je vlees en groente aan te bakken. Dit maakt, dat de voorbereiding om een Tanjia te maken minimaal is. Je hoeft dus ook helemaal geen keukenprins/ses te zijn om je gasten een heerlijk gerecht voor te zetten.

Om het nog gemakkelijker te maken hebben we 4 heerlijke recepten voor je samengestelt, die je met de Tanjia kunt maken. Maar het leukst is natuurlijk om zelf ook te variëren en nieuwe recepten te bedenken voor je Tanjia.

Onze Tanjia is qua vorm aan de basis gelijk aan de originele omdat dit zorgt voor de ideale circulatie.

Waar die van ons zich in onderscheid is de afwerking, kleur en hij is van steengoed gemaakt in plaats van aardewerk.

Dit zorgt er voor dat hij niet alleen gemakkelijk is om mee te koken maar ook makkelijk is schoon te maken en tegen een stootje kan.

Het nieuwe hippe design en de prachtige kleuren maken dat het een echt sieraad is voor in de keuken.

Dus ook als hij niet in gebruik is, is het een prachtige toevoeging om je keuken mee aan te kleden.

 

Soorten Tanjia

Onze Tanjia is verkrijgbaar in 2 maten.
small = 16 cm hoog en geschikt voor 2-3  personen prijs: € 75,-
large = 22 cm hoog en is geschikt voor 4-6 personen prijs: € 98,-

De Tanjia

 

  • Verkrijgbaar in grijze steengoedklei
    Gedeeltelijk geglazuurd met een okergele of nachtblauwe kleur
  • Verkrijgbaar in steengoedklei helemaal geglazuurd.
    Kleuren in overleg.

De Tanjia wordt op steengoed temperatuur gebakken. Dit houdt in dat de pot oven- en vaatwas bestendig is.

Nu pre-order plaatsen? 10% korting, geldig tot 1 april 2021

 

RECEPTEN

 

Lams Tanjia

recept voor 4 personen

 

Ingrediënten

1 kilo lamschouder

1 ui

1 winterwortel

2 takken bleekselderij

1 kaneelstokje

4 takjes verse tijm

2 takjes verse rozemarijn

1 kopje droge rode wijn

400 gram gepelde tomaten

1 blokje runderbouillon

2 eetlepels olijfolie

zout/peper naar smaak

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius.

Snijd het vlees in stukken en doe het in de Tanjia.

Snijd alle groente en knoflook in grove stukken en doe het in de Tanjia.

Doe de rest van de ingrediënten ook in de Tanjia en schudt deze heen en weer zodat alle ingrediënten goed gemixt zijn.

Doe de deksel op de Tanjia en zet deze 3 uur tot het vlees uit elkaar valt in de oven.

 

Lekker met aardappel/pastinaak puree

 

Vegetarische Tanjia

recept voor 4 personen

 

Ingrediënten

halve flespompoen

2 zoete aardappelen

1 grote ui

1 paprika

300 gram kikkererwten gekookt of uit blik

3 knoflookteentjes

1 theelepel kurkuma

2 theelepels koriander

halve theeel kaneel

 

2 theelepels gember

halve theelepel cayennepeper

1 blokje groente bouillon

2 eetlepels olijfolie

zout/peper naar smaak

verse koriander of peterselie

 

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 100 graden Celsius.

Los het blokje groentebouillon op in een kopje water.

Schil eventueel de groente en knoflook en snijd het in grove stukken.

Giet de kikkererwten af en doe ze samen met de groenten in de Tanjia.

Voeg de specerijen en olijfolie toe aan de Tanjia en schud deze heen en weer zodat alle ingrediënten goed gemengd zijn.

Giet als laatste de bouillon er over heen en doe de deksel op de Tanjia.

Zet de Tanjia 2 uur in de oven totdat de groenten zacht zijn.

Snijd de koriander of peterselie fijn en strooi dit tot slot over de stoof heen.

 

Lekker met brood.

 

Vis Tanjia

recept voor 4 personen

 

Ingrediënten

400 gram zalm zonder vel in stukken

200gram gepelde rauwe Noordzee garnaaltjes

1 prei

1 venkelknol

1ui

1 winterpeen

1 kopje witte droge wijn

500 ml visbouillon

100 ml room

1 eetlepel fijngehakte dille

1 eetlepel fijngehakte peterselie

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 100 graden Celsius

Maak de groente schoon en snijd de groente fijn. Houd het groen van de venkel apart.

Doe de groente met de wijn en visbouillon in de Tanjia en doe de deksel er op. Zet dit minimaal 2 uurtjes in de oven.

Haal 10 minuten voor het serveren de Tanjia uit de oven. Zet de oven op 200 graden Celsius. Voeg de room toe aan de Tanjia en roer deze er goed door heen.

Daarna voeg je de vis toe aan de Tanjia en plaats de deksel weer op de tanjia en zet deze nog 10 minuten in de oven.

Serveer met de peterselie, dille en fijngehakte venkelgroen.

 

Lekker met knoflookbrood

 

 

 

 

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search